Eerste elektrische Gazelle fiets uit 1932

Eclipse – 4
D56I4547
Header-04-victoria
HeavyDuty HMB -1

Eerste elektrische Gazelle fiets uit 1932

Gazelle vermeld op haar site bij de Geschiedenis pagina het volgende; “Gazelle ging door en op 31 oktober 2005 reed de 12 miljoenste Gazellede fabriek uit. Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat hielp op deze dag persoonlijk mee aan de Gazelle Easy Glider: de eerste Gazelle met elektronische trapondersteuning”. Hier begon min of meer het elektrische fietsen avontuur van Gazelle.

Deze eerste lichting Gazelle E-bikes hadden nog al wat problemen. Dit zal deels te wijten zijn geweest aan de late instap van Gazelle op dit gebied en de (te) snelle stappen die gemaakt moesten worden om de concurrentie bij te blijven.

In 2011 bereikt Pon Holdings overeenstemming met grootaandeelhouder Gilde Buy Out voor de overname van Fietsenfabriek Koninklijke Gazelle. De overname door Pon paste uitstekend in de groeistrategie van de onderneming als toonaangevende mobiliteitsaanbieder en betekende een belangrijke stap om te groeien in de fietsenmarkt. Vooral de instap in de E-bike markt was voor PON reden om Gazelle aan te kopen.

Eerder al, in 1932, kon Gazelle samen met 4 andere merken in samenwerking met Philips een nieuwe elektromotor met accu testen. Voor alle deelnemende merken is het uiteindelijk niets geworden omdat het systeem op alle punten inferieur was ten opzichte van de hulpmotor-fietsen met verbrandings-motor, inclusief de prijs. Er werden 117 van deze Gazelles gemaakt.

Gazelle zelf is, in vergelijking met andere merken laat gestart met de ontwikkeling. Vermoedelijk vielen de ontwikkeling samen met allen overname ontwikkelingen bij Gazelle. Bron; Gazelle Rijwielen, 125 jaar fietsen, Aad Streng.