Gouden regels voor het gebruik van accu’s bij een e-bike

Gouden regels voor het gebruik van accu’s bij een e-bike

Om zo lang mogelijk van je fiets (en dus ook jouw fietsaccu) te genieten, is het van belang om de fietsaccu goed te onderhouden. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch. Maar wat moet je er nu voor doen om deze maximale levensduur te bereiken? Hier zijn enkele ‘gouden regels’ voor opgesteld. Deze regels luiden als volgt;

‘Gouden regels’ voor het gebruik van fietsaccu’s

Lees de documentatie

De levensduur van een accu wordt met name beïnvloed door de aard en de duur van het gebruik. Iedere lithium-ion accu veroudert op natuurlijke wijze, zelfs als de accu niet wordt gebruikt.

Zaken die kunnen zorgen voor een beinvloeding van de levensduur van de accu:

  • Langdurige opslag bij hoge temperatuur (meer dan 25 graden)
  • Opslag voor een langere tijd in een volledig geladen of ontladen toestand
Zaken die een positieve invloed hebben op de levensduur van de accu
  • (Langdurige) Opslag op een koele en droge plaats (tussen de 10 en 20 graden)
  • Opslag voor een langere tijd in een laadtoestand tussen de 30 en 70 procent

Reinigen

Haal de accu altijd van de fiets voordat u deze gaat reinigen. Voorkom dat de elektrische componenten nat worden en zet hier geen directe waterstraal op. De stekkerpolen af en toe schoonmaken en licht invetten. Een vochtige doek kan in principe geen kwaad.

Winteropslag

Bewaar de fietsaccu bij voorkeur tussen 0 en 20 graden, oftewel bij kamertemperatuur. Als je de accu bewaart bij temperaturen die lager zijn dan -10 graden of hoger dan 30 graden, dan zal de levensduur sterk verkorten. Nog een tip: laad de accu altijd bij kamertemperatuur op en niet als de temperatuur onder het vriespunt ligt. Haal de accu uit de fiets bij transport van de fiets.

Opslag (algemeen)

Temperaturen onder -10 graden en hoger dan 60 graden dienen te worden vermeden.

Wintertijd

In de winter (in het bijzonder onder 0 graden) de bij kamertemperatuur opgeslagen accu kort voor vertrek op de elektrische fiets plaatsen. Bij regelmatig fietsen in de kou is het aan te bevelen om thermische beschermhoezen te gebruiken.

Transport

Bij transport van de fiets, altijd de accu van de fiets afhalen en op een veilige wijze vervoeren.

Onderhoud

Met een diagnosetoestel kan de dealer de conditie van de accu controleren.

Recycle de fietsaccu

Als de fietsaccu aan het einde van zijn levensduur is, lever deze dan in bij één van de meer dan tweeduizend inzamelpunten. Gazelle, de fietsbranche en Stichting Batterijen (STIBAT) hebben daarvoor een zorgvuldig inname- en recyclesysteem ontwikkeld.